Skötselråd silversmycken

Silversmycken ska användas i vardagen och kan hålla genom generationer om de sköts rätt.
Nedan följer båra bästa råd för hur du bäst tar hand om dina silversmycken. 
Köp putsmedel till dina silversmycken HÄR. 


Bär dina silversmycken regelbundet

Att bära sina silversmycken regelbundet är vårt första och bästa skötselråd.
När du använder ditt silver behåller det sin vithet och fräschör.
När silvret blir liggande en tid oxiderar/mörknar det p.g.a. svavel och luftfuktighet.


Förvara dina smycken rätt

För att fördröja oxideringsprocessen - att smycket mörknar ska du förvara dina silversmycken i askar, lufttäta påsar eller smyckeskrin
När du förvarar dina silversmycken rätt skyddar du dessutom dina smycken från damm och smuts. Tänk också på att separera smyckena i förvaringen så slippar du onödiga repor och märken.
Upptäck våra fina smyckeskrin. Praktisk förvaring till dina smycken för hemmet och resan.



Små runda smyckeskrin i olika färger med brodyr.

Putsa dina silversmycken

Med putsduk eller flytande putsmedel
Ta hand om dina silversmycken och putsa dem regelbundet.
Ha för vana att ha en putsduk för silver hemma eller ett flytade putsmedel.  
Flytande putsmedel lämpar sig för silversmycken med många detaljer som silverkedjor och mattslipade smycken.

Diskmedel & vatten
För vardaglig rengöring av dina silversmycken kan du rengöra med ljummet vatten och diskmedel. Häll upp ett par droppar diskmedel i en skål med ljummet vatten och lägg i ditt silversmycke. Fett, smuts och hudavlagringar försvinner.
Behöver du rengöra detaljer som infattade stenar (ej pärlor) kan du använda en tandborste och försiktigt göra rent runt stenen. 



Repor som bär ditt livs historia

Repor som uppstår vid användning är oundvikliga. Med tiden blir reporna fler och tätare och ytan ser nästan blank ut igen. Smycket får patina och bär på ditt livs historia.
Vill du ge ditt smycke en ny blank finish kan du lämna in ditt silversmycke för omslipning och polering hos en guld/silversmed. 
Vi polerar smycken som är köpta på Mila Silver. 


Silversmycken går ofta att laga

Ett silversmycke går ofta att laga om olyckan skulle vara framme.
Billigare kedjor lönar sig inte att laga men en djup repa eller om en silverdel har gått av kan oftast lödas ihop. Rådgör med en guld/silversmed nära dig. 
Vi lagar smycken som är köpta på Mila Silver.



Gör något nytt av dina gamla silversmycken

Silver är en ädelmetall som kan smältas ned för göras om till ett nytt smycke.
Har du gamla silversmycken som du inte längre använder kan du lämna in dem för nedsmältning eller ombearbetning hos en guld/silversmed.


SKÖTSELRÅD DIAMANTSMYCKEN

Diamanten är världens hårdaste sten men är inte oförstörbar. 
Kontrollera din diamantring eller ditt diamantsmycke regelbundet.
Ta av dig din diamantring när du utför tuffare vardagssysslor som diskning, städning och trädgårdsarbete. Smuts kan fastna i infattningen av diamanten. Du sliter också på ringens metall och kan fastna med diamanten fattning. 
Rengör ditt diamantsmycke med ljummet vatten och lite diskmedel. Borsta försiktigt med en mjuk tandborste för att göra rent runt diamanten. Torka av med luddfri handduk. 
Förvara dina diamantsmycken i askar, lufttäta påsar eller ett snyggt smyckeskrin. Med rätt förvaring undviker du att smycket blir repigt och du förhindrar att diamantsmycket oxiderar. 
Lämna in din diamantring för professionell rengöring en gång per år.
En erfaren guldsmed kan kontrollera diamanternas fattningar och åtgärda eventuella brister. En diamantring och ett diamantsmycke kan också poleras upp professionellt om du vill bli av med repor och märken som uppstår vid daglig användning. 

 


SKÖTSELRÅD SILVERÖRHÄNGEN

Använd dina silverörhängen regelbundet
Örhängen slits inte på samma sätt som andra smycken och blir sällan repiga när du använder dem. Silverörhängen behåller sin vithet och fräschör bäst när du använder dem regelbundet.

Separera dina örhängen vid förvaring
Om dina silverörhängen mörknar/oxiderar beror det på fukt och svavel som finns i luften. Tänk därför på att förvara sina silverörhängen i separata lufttäta påsar eller askar när du inte använder dem.
På så sätt undviker du onödiga repor när de blir liggande.

Bästa putsmetoden för silverörhängen
För att dina silverörhängen ska hålla sig vita och fräscha ska du putsa dem regelbundet.
Till silverörhängen rekommenderar vi flytande silverputsmedel för silver. Du doppar örhänget i den lilla korgen som följer med och sköljer sedan med vatten.
Har dina örhängen stora släta ytor går det bra att putsa med en putsduk. Var dock varsam med stift och krog så att det inte böjer sig.



SKÖTSELRÅD SILVERRINGAR

Bär dina silverringar i vardagen
Silverringar håller sig vita och fräscha när du använder dem regelbundet. 
Så använd dina silverringar i vardagen. Du kan duscha, träna och diska med silverringar.
Silver liksom guld är en naturlig metall som får märken och repor med tiden. Med tiden blir reporna fler och tätare och ringar som du använder varje dag ser ofta blanka och fina ut.

Förvara dina ringar på rätt sätt
När du inte använder dina ringar se till att förvara dem i separata smyckespåsar eller askar så repas de inte i onödan. Spara asken du fick ringarna i från Mila Silver till din förvaring. Du kan också köpa ett smyckeskrin för att på ett snyggt sätt förvara dina favoritringar. 

Så putsar du dina silverringar
När en silverring blir liggande på handfatet eller i byrålådan oxiderar den p.g.a luftfuktigheten. Men var inte orolig. En silverring går alltid att putsa upp och få vit och fräsch igen!
Du putsar den enkelt med en putsduk eller med flytande silverputsmedel. Du doppar ned silverringen några sekunder och sköljer sedan med vatten.



SKÖTSELRÅD SILVERHALSBAND

Flytande putsmedel bäst för silverhalsband
Halsband med kedjor oxiderar fortare och behöver rengöras oftare än andra typer av smycken. Halsband och kedjor bärs runt halsen där man ofta svettas mer. Du rengör ditt halsband från svett och hudavlagringar med en droppe diskmedel och ljummet vatten. Har halsbandet börjat oxidera putsar du det enklast med flytande putsmedelDu doppar ned kedjan i den lilla korgen som följer med och sköljer därefter med vatten.
Har du ett stelt choker halsband eller ett halsband med ett större halssmycke som har slät yta, kan du putsa med putsduk

Förvara din halsband hängande och undvik trassel
Vi har nog alla varit med om halsband med kedjor som trasslar sig och är omöjliga att få rätsida på. För att undvika detta förvarar du dina halsband bäst hängande. Den ultimata förvaringen är ett lufttätt litet glasskåp med krokar så att du kan hänga halsbanden separat. Alternativt någon form om smyckeshängare eller stor ask där du kan lägga halskedjorna liggande. Gärna luftätt så fördröjer du oxideringen. 
Du kan också linda in halsbanden i hushållspapper eller silkespapper. 
Du lägger halsbandet utsträckt på pappret och rullar från enda änden så skaver inte kedjan hängsmycket och kedjan trasslar sig inte.



SKÖTSELRÅD SILVERARMBAND

Skötselråden för silverarmband varierar beroende på vilken typ av armband du har.

Putsa stela silverarmband
Ett stelt silverarmband med släta ytor putsas enklast med en putsduk. Våra putsdukar kan användas om och om igen. Förvara putsduken gärna i en plastpåse så torkar den inte ut.

Putsa armband med kedja
Ett kedjearmband putsar du enklast genom att doppa det i flytande silverputsmedel.
Även armband som har många detaljer och utsmyckningar är lämpligt att putsa med flytande silverputsmedel.
Du doppar ned silverarmbandet i några sekunder för att sedan skölja av det i vatten - ditt silverarmband blir skinande rent!

Regelbunden användning fördröjer oxidering
Ett silverarmband behåller sin vithet och fräschör bäst när du använder det.
När dina silverarmband blir liggande blir ytan så småningom mörkare - silvret oxiderar. Undvik att förvara dina armband i badrummet, luftfuktigheten gör att silvret mörknar fortare. 

Repor och märken
Repor är oundvikliga på ett armband och blir extra tydliga på ett brett stelt silverarmband. Se det som att ditt armband får patina, blir en del av dig och din livshistoria.
Vill du en gång för alla få bort alla repor, lämnar du in det för polering hos en guld/silversmed. Ytan slipas ned och poleras därefter upp. 

Förvara dina silverarmband i askar
Bästa förvaringen för just armband (framförallt stela armband) är askar. Ett armband kan förlora sin form om det inte har en skyddande ask.
Staplade snygga askar kan dessutom bli en snygg inredningsdetalj! Upptäck också våra fina smyckeskrin till förvaring av dina favorit armband. 
Armband med kedja kan du förvara i påsar, gärna så lufttäta som möjligt. Tänk på att förvara dina silverarmband separat så att de inte repar sig mot varandra. 

 

FAKTA 925 SILVER

Silver som på latin heter Argentum är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller och gruppen myntmetaller.
Den vanligaste silverkvalitén i smycken kallas 925 sterling silver och består av 92,5 % silver. Resterande är koppar och andra metaller. Sterling silver deklareras i silversmycken med stämpeln 925. Det är vad vi brukar kalla äkta silver. 
Silver används till smycken, matsilver och prydnadsföremål men mer än 60% av det tillgängliga silvret förbrukas inom elektronik och fotoindustrin.
Silver i sin renaste form är mycket mjukt. Därför blandas silvret med andra metaller för att få hållbara smycken och produkter. Gränsen för att få kallas silver ligger vid silverhalten 83%, resterande 17% är vanligtvis koppar. 830 silver kallas verkstadssilver och är den vanligaste finhalten i matsilver.
925 Sterling silver är vitare och mjukare att bearbeta än verksilver och lämpar sig bäst för smyckestillverkning.

Guldpläterat silver
En del av våra smycken är guldpläterade / förgyllda. Det innebär att smycket är överdraget med ett tunt lager äkta guld. Den underliggande metallen är vanligtvis silver om inget annat anges.

Oxiderat silver
Silver oxideras med kemikalier och är en ytbehandling som nöts bort eller bleknar vid användning. Vill man behålla den mörka ytan bör man därför ta av sig smycket vid kontakt med vatten.

Smycken - historisk fakta
Smycken har genom historien använts för att pryda kroppen men har också under årtusenden varit symbol för andra värden som rikedom, religion, status eller kulturell tillhörighet.
De allra första smyckesmodellerna tillverkades av hår och ben. 
I slutet av 1880-talet ansågs till exempel ett smalt svart sidenband om halsen vara ett uttryck för självständighet. Bäraren av smycken är historiskt sett lika mycket en manlig som en kvinnlig företeelse. Våra vanligaste typer av smycken är halsband, armband, ringar och örhängen. På senare tid har smycken som berlocker, ear-cuffs och piercing blivit populära. Idag betraktas även klockor i stor utsträckning som smycken.
 
/ Mila Silver